Ga naar de inhoud
Geplaatst op 1 maart 2021

Wonderfoons voor mensen met dementie

Een Wonderfoon is een ouderwetse PTT-telefoon met draaischijf. Daar draaide je vroeger een telefoonnummer mee. De oude telefoons zijn relatief eenvoudig aan te passen zodat er achter ieder nummer een lied verborgen zit. Kies je nu een nummer, dan hoor je een liedje. Mensen met dementie herkennen het toestel vaak direct en genieten van de bekende liedjes die worden afgespeeld. 

Twintig in plaats van tien donaties

Renkums Nieuws overhandigde de eerste Wonderfoon een paar weken geleden. Dat was zo’n succes dat de initiatiefnemers Gé Willemsne en Devi van Hellesem namens Renkums Nieuws besloten een oproep te doen voor meer oude telefoons. In totaal werden ruim 20 telefoons gedoneerd terwijl ze hoopten op tien stuks. De helft van de ingezamelde Wonderfoons werd aan Zinzia overhandigd. Inmiddels zijn deze allemaal voorzien van de mooiste liedjes. Voor Rumah Kita hebben medewerkers zelfs liedjes aangedragen die passen bij de culturele achtergrond van de bewoners. 

Oorspronkelijk waren de Wonderfoons bedoeld voor woonzorgcentra in Renkum, vanwege het enorme succes is de actie uitgebreid naar Wageningen. Bij Oranje Nassau’s Oord, Rumah Kita en De Rijnhof werden de Wonderfoons persoonlijk door Gé en Devi overhandigd aan onze bewoners. Zij zijn te zien in onderstaande uitgebreide reportage. Op de foto zie je Gé met meneer Cameraat bij Oranje Nassau’s Oord.

Hierbij de reportage van Renkums Nieuws:

Dank voor zoveel moeite

Hierbij willen we alle donateurs hartelijk danken voor de Wonderfoons, Gé en Devi voor de organisatie en collega Astrid Erkens voor de coördinatie bij Zinzia.