Ga naar de inhoud
Geplaatst op 18 april 2023

Zinzia gedeelde 7de plek voor de Hans van den Bosch-prijs UKON-symposium

Dinsdag 4 april vond het UKON-lustrumsymposium plaats met het thema ‘Voel jij je thuis?’. Het was een leerzame en inspirerende dag met een feestelijk tintje. Dit jaar vierde het UKON namelijk haar 20-jarig bestaan. Zinzia is één van de 19 organisaties die is aangesloten bij het Universitair Kenniscentrum Ouderenzorg Nijmegen (UKON). Tijdens het symposium is ook de Hans van den Bosch-prijs uitgereikt voor de door de deelnemers best beoordeelde filmpje van de dag. Zinzia is 7de geworden van de 16. Het filmpje van Zinzia ging over de Rumah Kita band.

Hans van den Bosch-prijs
Al vanaf het eerste UKON-symposium in 2013 reikt het kennisnetwerk jaarlijks een prijs uit voor de door de deelnemers best beoordeelde workshop van de dag. Wat begon als de UKON-UNIEK prijs werd in 2015 omgedoopt tot de Hans van den Bosch-prijs, vernoemd naar de verpleeghuisarts die in zijn leven veel betekende voor de langdurige zorg. Tijdens het UKON-symposium 2023 Voel jij je thuis? is de Hans van den Bosch-prijs in een ander jasje gestoken. Alle UKON-organisaties hebben een filmpje gemaakt met hoe zij binnen de organisatie een thuisgevoel proberen te creëren. Tijdens het symposium zijn deze filmpjes getoond en hebben de deelnemers gestemd op hun favoriet! Liemerije is de winnaar van 2023.

Rumah Kita band
In het filmpje wat Zinzia heeft ingezonden gaat het over hoe muziek bijdraagt aan het thuisgevoel van bewoners. We hebben hiervoor een filmpje opgenomen over de Rumah Kita band. De Rumah Kita band bestaat uit vrijwilligers en familie. Zij spelen voor de bewoners muziek uit de jaren 60, uit de tijd dat veel Indische en Molukse Nederlanders naar Nederland kwamen. Ook de Indische liedjes behoren tot hun repertoire. Edward speelt in de Rumah Kita band. Zijn tante, mevrouw Rijk, woont bij Rumah Kita. Samen halen ze in het filmpje herinneringen op.

De workshop van muziektherapeut Monique van Bruggen sloot hier goed bij aan. In haar workshop ging ze in op de invloed van muziektherapie op verpleeghuisbewoners. En dat deed ze heel swingend; zo zongen en klapten de deelnemers mee met de muziek van ‘We will rock you’ van Queen.