Tuinmuur Ommuurde Tuin

Wie helpt bij de restauratie van de tuinmuur bij de Ommuurde Tuin op landgoed Oranje Nassau’s Oord?
Het eerste en tweede deel van de tuinmuur van de voormalige moestuin van Koning Willem III is weer opgebouwd.  Zinzia Zorggroep wil ook deel drie van de historische tuinmuur herstellen. Gemeente Wageningen en Renkum zijn betrokken bij de hele opbouw, bouwbedrijf A. Methorst uit Renkum is betrokken geweest bij de opbouw van deel twee van de tuinmuur. Voordat we kunnen beginnen met de herbouw van deel drie, moeten de stenen eerst stuk voor stuk van de muur worden afgenomen en met de hand worden afgebikt. En daar hebben we hulp bij nodig! Heeft u in het voorjaar van 2018 tijd om een handje te helpen op dit schitterende landgoed in het Renkumse Beekdal? Meldt u zich dan aan bij Boswachter Frans Alberts door te mailen naar f.albers@zinzia.nl.

Wat kunt u doen?
De muur is 100 meter lang en drie meter hoog en bevat ongeveer 18.000 stenen. De muur moet ontmanteld worden door de stenen stuk voor stuk af te nemen en ze te bikken. Daarna worden de ‘schone’ stenen weer netjes opgestapeld. Iedereen kan in principe helpen, u hoeft er geen specifieke ervaring of kennis voor te hebben. De werkzaamheden zullen op woensdagochtend plaatsvinden van 8.00 – 13.00. De verwachting is dat we rond maart weer starten met het bikken en opbouwen van de muur.

Geschiedenis en omgeving zijn adembenemend
Terwijl u aan de muur werkt kijkt u uit over de moestuin en het Renkumse Beekdal. De omgeving is een landschappelijk juweel, met daarin het landgoed van Oranje Nassau’s Oord. Nu een verpleeghuis, maar ooit het eerste sanatorium van Nederland dat werd geschonken door Koningin Wilhemina. Een wandeling over het landgoed met haar bezienswaardigheden zoals de ijskelder en grafheuvels mag tijdens uw bezoek niet ontbreken. Kortom een dagje helpen aan de muur, biedt u de gelegenheid om te genieten van de schitterende omgeving.

Tuinwinkel en theeterras
Naast de prachtige omgeving is er sinds 1999 een biologisch tuinbouwbedrijf actief binnen de Ommuurde Tuin. Hier worden ieder jaar ruim 400 verschillende eetbare planten, groenten, fruit en kruiden geteeld. Van mei tot en met november kunt u op woensdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur verse groenten halen, een kopje koffie drinken en genieten van het prachtige decor; een door het jaar heen veranderende tuin in een mooie omgeving. De Ommuurde Tuin is op loopafstand Verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord. Kijk voor meer informatie over de tuinwinkel, het theeterras en andere activiteiten op de website van de Ommuurde Tuin.

Ommuurde tuin