Tuinmuur Ommuurde Tuin

Tuinmuur bij de Ommuurde Tuin op landgoed Oranje Nassau’s Oord gerestaureerd.
Het eerste en tweede deel van de tuinmuur van de voormalige moestuin van Koning Willem III is eerder opgebouwd.  De gemeenten Wageningen en Renkum waren betrokken bij de hele opbouw, bouwbedrijf A. Methorst uit Renkum was betrokken bij de opbouw van deel twee van de tuinmuur. Voordat we konden beginnen met de herbouw van deel drie, moesten de stenen eerst stuk voor stuk van de muur worden afgenomen en met de hand worden afgebikt. Een club met zeer enthousiaste vrijwilligers heeft hier vanaf voorjaar 2018 mee geholpen. Najaar 2019 was ook deel drie van de historische tuinmuur hersteld. Dat werd gevierd met een opening van de gerestaureerde tuinmuur.

Wat kunt u doen?
De muur is 100 meter lang en drie meter hoog en bevat ongeveer 18.000 stenen. De muur moest ontmanteld worden door de stenen stuk voor stuk af te nemen en ze te bikken. Daarna werden de ‘schone’ stenen weer netjes opgestapeld. Iedereen kon in principe helpen, men hoefde er geen specifieke ervaring of kennis voor te hebben.

Geschiedenis en omgeving zijn adembenemend
Vanaf de muur kijkt u uit over de moestuin en het Renkumse Beekdal. De omgeving is een landschappelijk juweel, met daarin het landgoed van Oranje Nassau’s Oord. Nu een verpleeghuis, maar ooit het eerste sanatorium van Nederland dat werd geschonken door Koningin Wilhemina. Een wandeling over het landgoed met haar bezienswaardigheden zoals de ijskelder en grafheuvels mag tijdens uw bezoek niet ontbreken. U kunt genieten van de schitterende omgeving.

Tuinwinkel en theeterras
Naast de prachtige omgeving is er sinds 1999 een biologisch tuinbouwbedrijf actief binnen de Ommuurde Tuin. Hier worden ieder jaar ruim 400 verschillende eetbare planten, groenten, fruit en kruiden geteeld. Van mei tot en met november kunt u op woensdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur verse groenten halen, een kopje koffie drinken en genieten van het prachtige decor; een door het jaar heen veranderende tuin in een mooie omgeving. De Ommuurde Tuin is op loopafstand Verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord. Kijk voor meer informatie over de tuinwinkel, het theeterras en andere activiteiten op de website van de Ommuurde Tuin.

Ommuurde tuin