Ga naar de inhoud
Rumah Kita

“Met kleine acties maak je echt een verschil”

Margie van Zoeren

De moeder van Margie van Zoeren en Buddy Kuyp woont bij Lotus 3, Rumah Kita. Margie en haar broer Buddy komen allebei heel regelmatig op bezoek. Margie: “Rumah Kita voelt voor ons een beetje als thuis, omdat onze moeder hier woont.”

Margie en haar broer komen afwisselend, “want dan krijgt mijn moeder vaker bezoek”, legt Margie uit. “Wanneer we er zijn, zijn we eigenlijk ook het bezoek voor de andere mensen die bij Lotus 3 wonen. We zitten meestal in de huiskamer en omdat we er regelmatig zijn, herkennen de mensen ons. Als we weggaan, vragen sommige bewoners wanneer we weer komen en soms worden we zelfs uitgezwaaid.”

“Doordat we veel in de huiskamer zijn tijdens ons bezoek, zie je ook waar je soms even kunt bijspringen. Helpen met koffie en thee zetten, met een soepje opscheppen of even iemand in een rolstoel naar zijn of haar kamer brengen. Het zijn maar kleine dingen, maar het wordt echt gewaardeerd door de bewoners én door de zorgmedewerkers.”

Lotus 3 is een woning voor mensen met dementie. “De volgende dag is mijn moeder meestal vergeten dat ze de vorige dag bezoek heeft gehad”, vertelt Margie. “Voor veel van de andere bewoners is het net zo. Maar op het moment dat je er bent, dan is er een lach, soms herkenning en soms komen er verhalen los. Dat is zo waardevol, wat maakt het dan uit dat ze dat de volgende dag vergeten zijn? Het is het moment zelf dat telt.”

“Natuurlijk ga ik ook weleens naar beneden met mijn moeder om een kopje koffie te drinken. Maar net zo vaak doen we dat dus gewoon in de huiskamer van de woning. Dan neem ik wat lekkers mee voor iedereen. Bijvoorbeeld taart of koekjes, en zet ik koffie en thee. Ook zet ik graag een muziekje aan via de telefoon. Maleise of Nederlandse liedjes van vroeger, die zorgen voor herkenning. Het stelt eigenlijk weinig voor, maar de mensen vinden het zo gezellig en zijn ook echt dankbaar. Met zulke kleine acties maak je dus echt een verschil. Je moet er zelf een feestje van maken zeg ik altijd maar!”