Ga naar de inhoud
De Lingehof

Vrijwilliger bij Zinzia | Ada van der Meer

Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen bij de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? Leer de komende tijd een aantal van onze vrijwilligers kennen met deze rubriek: Vrijwilliger bij Zinzia. In deze editie vertellen we het verhaal van Ada van der Meer.

“Ik vind het zo ontzettend leuk om te doen. Een mevrouw zat naast mij gewoon te zingen, zo genoot ze ervan!” Ada is fietsmaatje bij De Lingehof. Elke donderdag fiets ze samen met een bewoner op de duo-fiets een blokje om. “We gaan nu niet langer dan drie kwartier weg, het is gewoon nog te koud.” Warm aangekleed gaan ze op weg. En ondertussen wordt er heel wat afgekletst. Over de dieren die ze onderweg tegenkomen, het gezin van de bewoner, van alles komt voorbij. “Of ze het herinneren of niet, ik vind het fijn dat ze onbewust of misschien wel bewust een fijnere dag hierdoor hebben”, vertelt Ada enthousiast.

Want dat frisse lucht een mens goed doet, dat weet iedereen. Ada merkt het als ze fietst met een bewoner. “Ze fietsen zelf mee. Als we een bruggetje of de dijk op moeten, moedig ik ze aan om extra hun best te doen. Ondertussen zet ik de ondersteuning een tandje hoger natuurlijk. De frisse buitenlucht doet wat met de mensen. Laatst was ik met een bewoner aan het fietsen en was de berm aan de zijkant wat zacht. ‘Pas op’, zei de mevrouw, ‘daar moeten we niet in komen met de fiets.’ En even later merkte de mevrouw op dat ze koude handen had. ‘Dan gaan ze strakjes weer tintelen’, zei ze. Dat zijn van die momenten waarop je merkt dat er iets is getriggerd waardoor ze een helder moment hebben. Dat is toch mooi!”

Terugdoen
Ada is sinds vorig najaar vrijwilliger bij Zinzia. Na 43 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben ging ze met pensioen. “Ik wilde wat doen om bij te dragen aan de maatschappij. Misschien is het ook wel omdat ik verwacht het ook ooit nodig te hebben. Dat ik het fijn vind als er iemand met mij komt fietsen of iets komt ondernemen. En zo ben ik gaan zoeken. Ik kwam uiteindelijk uit op de wens voor een fietsmaatje bij De Lingehof. Hartstikke leuk om te doen! Maar wat ik wel jammer vind, is dat ik de enige vrijwilliger hier ben die met de bewoners fietst. Dat zouden er toch veel meer kunnen zijn?”, besluit Ada.

Vrijwilligerswerk
Wil jij ook fietsen met bewoners? Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Kijk op de website www.wenszoektjou.nl voor de mogelijkheden.