Ga naar de inhoud
De Rijnhof

Vrijwilliger bij Zinzia | Frank ten Barge

Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen bij de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? Leer de komende tijd een aantal van onze vrijwilligers kennen met deze rubriek: Vrijwilliger bij Zinzia. In deze editie vertellen we het verhaal van Frank ten Barge.

Jopie
Jopie is de kat van Roelof Janssen, bewoner van De Rijnhof. Hij is al meer dan 13 jaar oud, een oude eigenzinnige kat is het. Maar Jopie is ook de beste vriend van Roelof, het is dan ook fijn dat Jopie vorig jaar mei mee mocht verhuizen naar de nieuwe woning van Roelof. Roelof heeft een herseninfarct gehad en kan niet goed alleen voor Jopie zorgen. En zo kwam Frank ten Barge om de hoek. “Ik ben sinds 2016 vrijwilliger bij De Rijnhof. Ik wist niet eens dat Roelof een kat had. Iemand die de kat verzorgde ging op vakantie en Roelof zocht iemand anders om het diertje te verzorgen. Ik ben gek met dieren dus ik dacht waarom niet”, vertelt Frank. En zo is het gebleven, sinds die tijd verzorgt Frank de kat van Roelof. “Twee keer in de week maak ik de kattenbak schoon en geef ik Jopie wat aandacht en daarna ben ik weer weg, zo simpel is het. Volgens mij vindt Jopie mij wel aardig, het is een wat oudere kat en hij heeft niet zoveel beweging nodig. Het is een ik-vind-het-allemaal-wel-goed-kat.” Dat kan Roelof wel beamen: “Het is een lief beestje. Ik ben sowieso een echte dierenvriend. Ik heb de mensen leren kennen en ben van de dieren gaan houden.”

Vrijwilligerswerk
Naast het verzorgen van Jopie brengt Frank de post rond in het gebouw, loopt hij mee met het maandelijkse rondje Renkum en heeft hij verschillende bewegingsgroepen. Voor Frank werkt het twee kanten op. “Als ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan het welbevinden van een ander dan doe ik dat graag. Dat ik de post rondbreng, daar help ik de collega’s mee, de bewoners merken er weinig van. Ik fiets met een mevrouw die heel goed zelf kan fietsen. Ze vindt het fijn als ik erbij kom zitten. Dan doe ik dat en dan kletsen we wat. Vrijwilligerswerk is ook goed voor mijzelf. Het zorgt voor structuur in mijn leven, het maakt het leven minder vrijblijvend. Ook op sociaal gebied is het goed. Hier kom ik in contact met mensen. Ieder mens heeft iets waardevols te bieden. Ik ga echt met plezier naar De Rijnhof toe!”

Vrijwilligerswerk?!
Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Kijk op de website www.wenszoektjou.nl voor de mogelijkheden.