Ga naar de inhoud
Oranje Nassau's Oord

Vrijwilliger bij Zinzia | Hans Metekohy

Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen bij de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? Leer de komende tijd een aantal van onze vrijwilligers kennen met deze rubriek: Vrijwilliger bij Zinzia. In deze editie vertellen we het verhaal van Hans Metekohy.

“De gasten van de hospice leren mij wat leven is. Het is ontzettend dankbaar om er voor hen te mogen zijn.” Hans is sinds oktober 2022 vrijwilliger bij hospice De Zijdevlinder. Het heeft hem veel gebracht. “Ik ben mij bewust van mijn sterfelijkheid. Ik haal alles uit het leven wat ik eruit kan halen. Dankzij de gasten ben ik zachter geworden”, vertelt Hans. Een artikel over de hospice in De Gelderlander maakte Hans nieuwsgierig. Hij schreef zich in voor een voorlichtingsbijeenkomst voor vrijwilligers. Sindsdien werkt hij elke woensdag- en vrijdagochtend bij de hospice. “Ik zorg voor de welzijn van mijn gasten en hun gasten. Ik zorg ervoor dat ze wat te eten en te drinken hebben, dat ze comfortabel zijn”, vertelt Hans over zijn werkzaamheden. “Soms is er alleen zijn ook genoeg. De stilte spreekt dan boekdelen. Mijn kracht is mijn kwetsbaarheid.”

“Mijn eerste dienst vergeet ik nooit meer. In de huiskamer zaten drie personen. Ik liep op ze af en stelde mij voor als hun gastheer. Het drietal reageerden gelaten, hun (schoon)vader was net overleden en ze zaten te wachten op de uitvaartonderneming. Ik kon er op dat moment voor ze zijn door ze wat te drinken te geven. Verder hield ik mij afzijdig. Uiteindelijk hielp ik deze dienst ook met de uitgeleide. Het was heel mooi en respectvol. Het had impact.” Het sterkte Hans in zijn beslissing om juist hier vrijwilligerswerk te gaan doen. Hij is er op zijn plek.

Mannen vs vrouwen

“Wel vraag ik mij van het begin af aan al af waarom hier zo weinig mannen werken en/of vrijwilligerswerk doen. Ik zag het al tijdens de voorlichtingsbijeenkomst, er waren voornamelijk vrouwen op af gekomen. Mannen zijn andere wezens dan vrouwen. Mannen willen iets tastbaars doen, zijn veel resultaatgerichter. Vrouwen zijn zorgzamer. Dat idee heb ik en dat lees ik ook in tijdschriften en op het internet. Ik ben hier gestart vanuit nieuwsgierigheid. Naast dat ik veel kan brengen heeft het mij ook veel gebracht. Ik ben zorgzamer geworden. Ik pak nu iemand zijn hand vast als ze dat willen. Ik kan er gewoon zijn voor iemand. Ik durf mij kwetsbaar op te stellen. Dat heb ik allemaal te danken aan de gasten van de hospice”, vertelt Hans dankbaar.

Vrijwilligerswerk?!
Wil jij net als Hans vrijwilligerswerk doen bij een hospice? Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Kijk op de website www.wenszoektjou.nl voor de mogelijkheden.