Ga naar de inhoud
De Lingehof
Oranje Nassau's Oord

Vrijwilliger bij Zinzia | Jose Knol

Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen bij de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? Leer de komende tijd een aantal van onze vrijwilligers kennen met deze rubriek: Vrijwilliger bij Zinzia. In deze editie vertellen we het verhaal van José Knol.

“Ik las een artikel over hospice De Goudvlinder en de roep om vrijwilligers was overduidelijk. Dit wil ik wel een tijdje doen dacht ik.” Inmiddels is José al twee jaar vrijwilliger bij de hospice in Bemmel. Het zorgen en er voor de ander zijn is José niet onbekend. 28 jaar werkte ze op Het Dorp op een intensieve woongroep. En dan is er ook nog de zorg voor haar gehandicapte kleinkind. “Zeker toen hij nog klein was namen we de zorg regelmatig over, dan konden mijn zoon en schoondochter even op adem komen.”

Bij haar vrijwilligerswerk komt haar zorgachtergrond van pas. “We hebben een gast bij de hospice gehad die met de tillift in bed gelegd moest worden. Dat was mijn werk bij Het Dorp! Laatst was er ook een gast die heel zenuwachtig was. Ik vertelde dat ik in de zorg had gewerkt én dat ik ook in haar woonplaats heb gewoond. Toen de gast dat hoorde mocht ik van alles doen en waren de zenuwen verleden tijd”, vertelt José.

Werkzaamheden
Zinzia heeft twee hospices; De Goudvlinder in Bemmel en De Zijdevlinder in Wageningen. Mensen die in de laatste fase van hun leven zitten kunnen hier terecht. In een warme, huiselijke omgeving doen medewerkers en vrijwilligers er alles aan om onze gasten te ondersteunen. Bijvoorbeeld de pijn wegnemen of verzachten. Elke dinsdagavond helpt José bij De Goudvlinder. “Ik begin zo rond 16.30 uur. Ik stel mij eerst even voor aan de nieuwe gasten, er komen bijna elke week wel nieuwe gasten bij. Als het eten klaar is help ik met het uitserveren ervan. Sommigen moeten geholpen worden met eten, andere gasten willen helemaal niet eten”, vertelt José over haar vrijwilligerswerk. Na het eten ruimt ze de boel op. “Eigenlijk ben ik soort huiskamermoeder.”

“Ik praat ook veel met de gasten en hun bezoek. Je merkt snel of iemand er behoefte aan heeft. Ja, we hebben het wel eens over de dood maar vaak ook niet hoor. Ik ga het niet uit de weg, ik schrik er ook niet van. Overlijden is een proces. De ene persoon is in shock als hij hier komt, de ander is blij omdat er een plekje voor hem is bij de hospice.” En als het even kan ondersteunt José met liefde de zorgmedewerkers van de hospice. “Dat doe ik het liefste. Als er iemand gedraaid moet worden, dan help ik daar graag bij. Of iemand zijn mond vochtig houden met een sponsje, ik deins er niet voor terug.”

Vrijwilligerswerk?!
Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Kijk op de website www.wenszoektjou.nl voor de mogelijkheden.