Ga naar de inhoud
Rumah Kita

Vrijwilliger bij Zinzia | Leny Leene

Leny Leene

3 oudere vrouwen met brillen op naast elkaar kijkend naar de camera

Vrijwilliger bij Zinzia – Leny Leene 

Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? Leer de komende tijd een aantal van onze vrijwilligers kennen met deze rubriek: Vrijwilliger bij Zinzia. In deze editie vertellen we het verhaal van Leny Leene. 

Leny Leene, een Wageningse met een hart voor kunst en knutselen, zet zich al meer dan twintig jaar in als toegewijde vrijwilliger bij Rumah Kita. Met tekenen als haar hobby, brengt ze haar passie naar de ‘teken- en schildergroep’, waar ze samen met de bewoners werkt aan diverse projecten. Dit organiseert ze samen met medevrijwilligers Louise Oud en Marie Anne van Muijen.  

Het Begin
Het begon allemaal klein, opgericht door Ilse Bussink met slechts vier bewoners. “De tweede keer waren het er al zeven,” herinnert Leny zich. “Nu hebben we meestal tussen de twaalf en vijftien bewoners die meedoen aan de activiteiten.” In 2022 nam Ilse afscheid en sloten Louise en later Marie Anne zich aan. “Elke keer als ik zie hoe een bewoner opfleurt door het tekenen, weet ik weer waarom ik dit doe,” zegt Leny. De creaties van de groep, variërend van tekeningen tot schilderijen, worden uiteindelijk geselecteerd door ons voor de jaarlijkse expositie en zijn tijdens evenementen zoals de Pasar Malam voor bezoekers te bewonderen. 

Overige Activiteiten 
Leny is niet alleen actief binnen de tekengroep; ze brengt ook bewoners naar de kerk en is betrokken bij de hobbygroep die zich bezighoudt met schilderen en houtbewerking, wat begon in de vroege dagen van Rumah Kita. “Deze activiteiten bieden meer dan alleen een creatieve uitlaatklep; ze geven de bewoners een gevoel van trots en eigenwaarde,” legt Leny uit. 

Daarnaast is Leny medeoprichtster van de pannenkoekmiddagen, waarbij vrijwillige baksters helpen om het hele restaurant te vullen met de geur van versgebakken pannenkoeken. Deze middagen zijn een hit onder de bewoners en zorgen voor een vol huis. En niet te vergeten, het koor dat ze organiseert in samenwerking met een vrijwillige dirigent, brengt muziek en vreugde in de gemeenschap. 

Motivatie en Uitdagingen
Leny’s motivatie komt voort uit de vreugde die ze ziet bij de bewoners. “Het is het leukste om het plezier te zien,” zegt ze. Een voorbeeld hiervan is van een bewoner die vaak geen interesse heeft om deel te nemen, maar uiteindelijk straalt van geluk tijdens de activiteiten door simpelweg erbij te zijn.  

Leny erkent de uitdagingen die komen kijken bij het vrijwilligerswerk, zoals de noodzaak om altijd iemand aanwezig te hebben op de afdelingen. Maar met de steun van Louise en Marie Anne kan ze de aandacht goed verdelen en ervoor zorgen dat iedereen de nodige ondersteuning krijgt. 

Trots 
De grootste beloning voor Leny is het zien van de blije gezichten van de bewoners. Ze vindt het belangrijk dat de bewoners het naar hun zin hebben en dat de dynamiek tussen hen vriendschap en sfeer creëert. “Als ik de mensen blij zie en ze het naar hun zin hebben, dan weet ik waarom ik dit doe,” deelt Leny met een gevoel van voldoening. 

Doe Mee! 
Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Kijk op de website www.wenszoektjou.nl voor de mogelijkheden.