Ga naar de inhoud
De Lingehof

Vrijwilliger bij Zinzia | Maria van Moerkerk

Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen bij de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? Leer de komende tijd een aantal van onze vrijwilligers kennen met deze rubriek: Vrijwilliger bij Zinzia. In deze editie vertellen we het verhaal van Maria van Moerkerk.

“Wat zie jij er netjes uit en wat heb je een mooie jurk aan!” Een bewoner van De Lingehof heeft een levensechte pop vast. Ze houdt de pop vast alsof het een echte baby is. “Heb je honger? Ach toe…” Liefkozend praat de bewoner tegen de pop. Regelmatig komt Maria van Moerkerk met haar levensechte poppen en kinderwagen naar De Lingehof voor een heuse babyshower. Bewoners die het leuk vinden mogen met de poppen knuffelen. “Sommige bewoners denken dat de poppen echte baby’s zijn, daar ga ik dan ook in mee”, vertelt Maria. Ondertussen geeft ze een andere bewoner een pop die het down syndroom heeft. “Volgens mij heeft ze het heel koud”, zegt de bewoner. “Ach nee, ze heeft een dik vest aan met daaronder nog een T-shirtje met hartjes erop”, reageert Maria.

Uit de hand gelopen hobby
“Ik zag het een keer ergens voorbij komen, ik was gelijk verkocht. Kijk, dit was mijn eerste pop.” Maria laat een meisjespop zien met diepbruine ogen en bruine haartjes. Het meisje heeft een roze gebreid vestje aan. “Elke pop is gebaseerd op een echte baby. Ze worden nagemaakt. Het hoofd voelt ook zwaar, net zoals bij een echte baby. De haren en wimpers worden één voor één erin gezet. Het is allemaal handwerk”, vertelt Maria trots.

Wat begon met één pop is inmiddels uitgegroeid tot een familie van poppen, Maria heeft er zo’n 30. Thuis hebben de poppen een plek in het tuinhuis én op de bank in de woonkamer. Ook hebben de poppen een garderobekast vol met kleding. De kinderwagens uit de jaren ’60 maken het geheel helemaal af. “Ik loop ook wel eens mee met een kinderwagenparade. Dan showen we, uiteraard met bijpassende kleding, een aantal kinderwagens. Mensen reageren er altijd op.”

Verpleeghuis
Hoe is Maria bij De Lingehof gekomen? “Ik zag dat iemand haar poppen ook meenam naar het verpleeghuis en dat bewoners hier goed op reageerden. Zo’n 5 jaar geleden heb ik contact opgenomen met De Lingehof met het idee van de babyshower. Sinds die tijd kom ik hier regelmatig met mijn poppen.” En dat bevalt! “Kom maar, altijd lekker bij mama zitten. Mama’s kindje ben je. Met je lekkere bolle wangetjes…” De bewoner kan er maar geen genoeg van krijgen. Ze vindt het prachtig! En de andere bewoner? Die vond de baby wel wat zwaar worden op haar arm. “Even wisselen hoor.” Het is net echt…

Vrijwilligerswerk?!
Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Kijk op de website www.wenszoektjou.nl voor de mogelijkheden.