Ga naar de inhoud
Rumah Kita

Vrijwilliger bij Zinzia | Milly Trouerbach

Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen bij de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? Leer de komende tijd een aantal van onze vrijwilligers kennen met deze rubriek: Vrijwilliger bij Zinzia. In deze editie vertellen we het verhaal van Milly Trouerbach.

Milly’s moeder woonde bij Dennenrust en later bij Rumah Kita, in 2014 is ze overleden. Ze ervaarde zelf dat de zorg teveel werk had. “De medewerkers wilden heel graag alle taken oppakken maar het ontbrak ze gewoon aan tijd. Toen zei ik ‘als ik later met pensioen ben ga ik hier meehelpen’.” En zo geschiedde. Milly is sinds januari vrijwilliger bij Rumah Kita. “De verbinding met de mensen, connectie met ze maken, ze aandacht geven, dat voel ik hier en dat kan hier ook.” Eén dag in de week helpt Milly ’s ochtends op een woning en ’s middags gaat ze dansen met de bewoners tijdens de muziekoptredens.

“Ik kom ’s ochtends binnen als de maaltijden worden voorbereid. Ik schep het eten netjes op de borden en houd hierbij rekening met de wensen van de bewoners. Zo wil de ene een beetje meer dan de andere. Sommige bewoners help ik met eten en een andere bewoner moet ik weer even helpen herinneren hoe ze moet eten. Ze is het gewoon kwijt. Als ik het dan voordoe weet ze het weer. Daarna ruim ik alles op en is er tijd voor een klessebes”, vertelt Milly over haar ochtendprogramma.

Muziek
Het middagprogramma is van hele andere orde. Het past perfect bij Milly die in haar werkende leven onder andere danslessen gaf aan de jeugd. Elke week treedt er op vrijdag een band op. Bewoners worden door vrijwilligers uitgenodigd om te dansen. “Ik word hier zo blij van. Er is een bewoonster die volgens mij iets met dansen heeft gedaan, ze beweegt zo verfijnd en muzikaal. Dat is echt mooi om te zien. En er woont ook een mevrouw die vroeger pianiste is geweest. Zodra ze de muziek hoort leeft ze op”, vertelt Milly. Er wordt tussen 14.30 uur en 16.30 uur gedanst, uiteraard met een pauze om weer op adem te komen. “Je nodigt ze uit door hun je handen aan te reiken. En dan ga je samen dansen. Muziek, het is een mooie taal hoor!”

Vrijwilligerswerk?!
Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Kijk op de website www.wenszoektjou.nl voor de mogelijkheden.