Ga naar de inhoud
De Rijnhof

Vrijwilliger bij Zinzia | Miryam Daggelders

Miryam Daggelders

Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? Leer de komende tijd een aantal van onze vrijwilligers kennen met deze rubriek: Vrijwilliger bij Zinzia. In deze editie vertellen we het verhaal van Miryam Daggelders.

Miryam, een gepensioneerde schoonheidsspecialiste en coach uit Breda, heeft haar leven na haar carrière gewijd aan vrijwilligerswerk. Haar dagen zijn gevuld met activiteiten die het leven van anderen verrijken. “Ik wilde mijn tijd en vaardigheden nuttig inzetten,” zegt ze. Haar werk in Roemenië, waar ze zich inzet voor het welzijn van werkpaarden, is een voorbeeld van haar toewijding.

Bij De Rijnhof in Renkum is Miryam een bekend gezicht. Ze brengt vreugde en geluk met activiteiten die meer zijn dan alleen tijdverdrijf. “Het zijn de glimlachen die deze momenten zo waardevol maken,” legt Miryam uit. Van beautymiddagen tot een potje jeu de boules, het gaat om de vreugde die deze activiteiten brengen.

Activiteiten

Op twee zaterdagmiddagen per maand is Miryam bij De Rijnhof aanwezig voor het organiseren van de middagborrel. Met liveoptredens van koren en artiesten, creëert ze een warme sfeer waarin bewoners kunnen genieten van koffie, een borreltje en hapjes. Het is een tijd waarin lachen en praten de boventoon voeren, en waar de bewoners zich even kunnen onderdompelen in een wereld van plezier.

Miryam leidt ook ‘Memories’, een activiteit die bewoners meeneemt op een reis door de tijd. Door foto’s uit de jaren ’50, ’60 en ’70 te delen, wekt ze vergeten herinneringen tot leven. Het is een kans voor de bewoners om verhalen van familie en vrienden met elkaar te delen, waardoor een band ontstaat die verder gaat dan het heden.

Samen met welzijnsmedewerker Conny en bewegingsagoog Simeon zorgt Miryam ervoor dat bewoners in beweging blijven met ‘Beweeg je Fit’. Van een opwarming van hoofd tot teen tot een spel met ballen, rackets of kegels, en zelfs buitenactiviteiten zoals jeu de boules – het is de actieve betrokkenheid die de bewoners waarderen.

Als dat nog niet genoeg was, organiseert Miryam ook de beautymiddagen. Dit is volgens Miryam meer dan alleen een kans voor verzorging. “Het zijn momenten waarop bewoners zich speciaal en verzorgd voelen, met activiteiten zoals gezichtsreiniging, scrubben, make-up en nagels lakken.”

De kleine dingen

Een speciale herinnering voor Miryam is de dag dat ze haar hondje meenam naar De Rijnhof. “Er was een man die normaal erg teruggetrokken is. Zijn reactie op mijn hondje was onbetaalbaar. Hij werd opeens levendig en vrolijk,” herinnert Miryam zich.

Voor Miryam is vrijwilligerswerk meer dan een bezigheid; het is een manier van leven. “Het geeft mij een gevoel van dankbaarheid en zingeving. Door te geven, krijg ik zoveel terug,” zegt ze met overtuiging.

De activiteiten die Miryam organiseert, zijn een mix van zorg en plezier. Het is niet alleen het actief bezig zijn dat belangrijk is, maar ook het luisteren en de gesprekken die ontstaan. “Lachen, praten en vooral luisteren, dat is waar het om draait bij vrijwilligerswerk. Het zijn de kleine dingen die tellen.”

Vrijwilligerswerk?!
Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Kijk op de website www.wenszoektjou.nl voor de mogelijkheden.