Ga naar de inhoud
De Lingehof

Vrijwilliger bij Zinzia | Natascha Theunissen

Samen koken, bewoners naar de kerkdienst brengen, een kastje opknappen, een spelletje spelen, lachen, praten en vooral luisteren. De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen bij de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? Leer de komende tijd een aantal van onze vrijwilligers kennen met deze rubriek: Vrijwilliger bij Zinzia. In deze editie vertellen we het verhaal van Natascha Theunissen.

Vrijwilligerswerk is voor Natascha meer dan alleen er zijn voor de ander. Ze krijgt er zelf ook veel voor terug. Sinds 3 jaar is ze vrijwilliger bij hospice De Goudvlinder in Bemmel. “Ik vind het heel bijzonder dat je bij deze mensen in hun laatste levensfase mag zijn. Dat je ze mag verwennen en mag bijstaan. Dat geldt ook voor hun familie. Ik haal ook veel kracht uit mijn vrijwilligerswerk. Het maakt mij vrolijker. Je kan zoveel leren van deze mensen”, vertelt Natascha.

Vrijwilligerswerk bij een hospice
Zinzia heeft twee hospices; De Goudvlinder in Bemmel en De Zijdevlinder in Wageningen. Mensen die in de laatste fase van hun leven zitten kunnen hier terecht. In een warme, huiselijke omgeving doen medewerkers en vrijwilligers er alles aan om onze gasten te ondersteunen. “Ik help elke vrijdagochtend en één á twee keer per maand op de zondagochtend. Mijn werkzaamheden beginnen met klaarmaken van het ontbijt. Iedereen heeft zijn eigen wensen en daar houden we rekening mee. Ondertussen ruim ik her en der wat op en zorg ik dat alles er netjes uit ziet. Ook bestel ik op vrijdag de boodschappen voor de volgende week. Dat is best lastig want de eetwensen verschillen met de dag. Zo rond lunchtijd maak ik een rondje en vraag ik wat en of de gasten willen eten. Ondertussen maak ik een praatje met de mensen die er behoefte aan hebben. Veel bewoners hebben er geen energie voor. Na de lunch zit mijn werk er weer op”, vertelt Natascha over haar vrijwilligerswerk.

Bijzonder
Vrijwilligerswerk bij een hospice kan soms ingrijpend zijn. “Soms neem ik het werk wel eens mee naar huis. Maar ik heb er geen last van. Wat ik wel soms moeilijk vind is om te zien en te merken hoe mensen achteruit gaan.” Eén gast vergeet ze nooit. Natascha vertelt: “Een jongere man was tot het laatst toe heel strijdlustig. Hij wilde alle mogelijke behandelingen en therapieën proberen. Zelfs op de dag van zijn overlijden had hij nog een gesprek over een behandeling die hij nog niet had gedaan. Hij was zo ziek maar altijd zo positief. Ik heb nog voor hem geregeld dat hij nog een keer met de wensambulance mee mocht. Hij wilde graag naar de Veluwe, alleen. Daar heeft hij erg van genoten.”

Natascha is vooral heel dankbaar dat ze hier mag werken. “Je stapt bij mensen in hun privéleven en dan is het fijn dat zij mij accepteren. Ik ben heel blij dat ik hier mag werken.”

Vrijwilligerswerk?!
Vrijwilligerswerk bij Zinzia kan op verschillende manieren ingevuld worden. Koken, samen spelletjes spelen, bewoners brengen naar de dienst, chauffeur en nog veel meer. Waar zet jij je voor in? Kijk op de website www.wenszoektjou.nl voor de mogelijkheden.