Ga naar de inhoud
Geplaatst op 26 april 2021

Mogelijkheden voor mensen met dementie en gedragsproblemen

Foto: Lisette samen met bewoner Rob van de Steeg op zijn kamer.

Op de Intensieve Psychogeriatrische afdeling bij Verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord, wonen sinds eind vorig jaar mensen met dementie met daarbij complex gedrag. Inmiddels zijn er twee woningen waar Zinzia deze zorg biedt. Omdat niet iedereen weet dat deze mogelijkheid er is voor bewoners, geven we hieronder graag een toelichting.

Sfeergroep en prikkelarme groep

Er zijn twee woningen, de sfeerwoning en de bakenwoning.  Op de sfeergroep wonen mensen die wat prikkels kunnen verdragen, waar in gezamenlijkheid activiteiten verricht kunnen worden. Denk aan gezamenlijk de maaltijd nuttigen en in klein groepsverband activiteiten doen. In de bakengroep wonen bewoners die weinig prikkels kunnen verdragen en die een meer individuele benadering nodig hebben. Op iedere woning zijn twee geluidsarme kamers gemaakt en op iedere woning is er een time out kamer om waar nodig rust te kunnen bieden. Alle bewoners kunnen gebruik maken van een bij de woning gelegen tuin. Op elke woning is plek voor acht bewoners.

Medewerkers met specifieke deskundigheid

Deze uitdagende doelgroep vraagt specifieke deskundigheid en competenties van de medewerkers. In een interview met Lisette Vos-Schouten leest u hoe medewerkers met de bewoners omgaan en hen een warm nest bieden.