Ga naar de inhoud
Geplaatst op 22 juli 2019

Rumah Kita herdenkt capitulatie Japan 15 augustus

Update 15 augustus 2019:

De Gelderlander heeft een bezoek gebracht aan de herdenking en er een mooi artikel en over geschreven en een indrukwekkend filmpje van gemaakt. KLIK HIER om het bericht van de Gelderlander te openen.

Op donderdag 15 augustus 2019 herdenken de bewoners van Rumah Kita met hun familie en gasten de capitulatie van Japan en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Voor veel bewoners betekende deze datum het begin van het einde. Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in Nederlands-Indië. Daarna begon een onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de republiek Indonesië. In de jaren na 1945 vertrokken veel Indische Nederlanders en Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland. Zij hadden de oorlog overleefd maar verloren status, huis en moederland. In Nederland bouwden zij in vrede aan een nieuw leven. Bij Rumah Kita herdenken we elk jaar op deze dag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen.

Uitnodiging herdenking

De herdenking vindt plaats op donderdag 15 augustus om 10.30 uur in het restaurant van Rumah Kita (Plein 15 Augustus 1, Wageningen). Bewoners, familie, gasten en belangstellenden zijn op deze ochtend vanaf 10.00 uur van harte welkom.

De herdenking bestaat uit het ontsteken van het vuur, het leggen van bloemen en toespraken met als thema ‘Brandend Verlangen’; Oorlog voelt als eindeloze ellende. Wanneer houdt het op, komt er rust, vrede? 75 geleden in Nederlands-Indië was die vrede nog heel ver weg. Misschien verder dan ooit. Rond 10.30 uur verwelkomt Magda Hartman, ceremoniemeester van de herdenking, de aanwezigen. Namens de gemeente Wageningen zal burgemeester de heer Geert van Rumund een toespraak houden. Tijdens het tweede gedeelte van de ceremonie van de herdenking wordt de taptoe geblazen, gevolgd door één minuut stilte en het zingen van twee coupletten uit het Wilhelmus. Door een bewoner van Rumah Kita wordt de vlag gehesen en leggen we kransen bij het monument op het terrein van Rumah Kita. Tot slot hebben bewoners en bezoekers de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het monument en wordt er gezamenlijk koffie gedronken in het restaurant.

Het gehele programma van de herdenking bij Rumah Kita treft u hierbij aan: Programma Herdenking capitulatie Japan RK 15 Augustus 2019