Ga naar de inhoud
Geplaatst op 13 november 2019

Serene rust, een goed gesprek en… een hecht team tijdens de nacht

Kim van der Graaf (32) werkt als verpleegkundige bij ons Verpleeghuis De Lingehof in Bemmel. Ze begon ooit met een snuffelstage bij Zinzia en wist toen al dat ze er ooit wilde gaan werken. Nadat ze een tijdje in het ziekenhuis heeft gewerkt, werkt ze inmiddels alweer bijna 12 jaar met veel plezier bij Zinzia. Kim is niet zomaar verpleegkundige, ze werkt eigenlijk vooral ‘s nachts. Maar wat is het verschil tussen dag- en nachtdienst en waarom zou Kim daarvoor hebben gekozen? We vragen het haar in een interview.

Verschil

“Ik heb twee kinderen. Een van acht en een van anderhalf jaar. Toen de oudste geboren is, vond ik de nachtdienst gemakkelijker te combineren met mijn gezin. We werken met drie verpleegkundigen en stemmen ons rooster met elkaar af. Als je rooster aansluit bij je privé situatie, krijg je blije gezichten en dat werkt fijn.

Maar al snel kwam ik er achter dat er veel meer verschillen bestaan tussen overdag en ‘s nachts werken. Je werkt ’s nachts met veel minder medewerkers in een vast nachtdienstteam. Daardoor krijg je een heel hecht team. We zijn goed ingespeeld op elkaar. Dat werkt prettig. En als verpleegkundige ben ik als enige eindverantwoordelijk in de nacht. In het begin vond ik het wel uitdagend om zelf de beslissingen te nemen maar dat wende snel. Een verschil is ook dat je ’s nachts op alle afdelingen komt van revalidatie tot hospicezorg en psychogeriatrie. Die laatste doelgroep trekt me vooral. ‘Er zijn’ voor mensen met dementie geeft me een goed gevoel.”

Kim merkt op dat dit niet de enige verschillen zijn. Ze merkt ook dat ze ’s nachts anders omgaat met de bewoners.

Bewoners

“In de nacht heb je veel intensiever contact met de bewoners. Je vindt meer aansluiting, er is soms toch wat meer tijd om een praatje te maken en op een of andere manier zijn de gesprekken dan anders, diepgaander. Je stelt mensen gerust waardoor ze weer kunnen slapen. Ook omdat je ’s nachts met een vast team werkt, kennen de bewoners je heel goed en weten ze wat ze kunnen verwachten. Er heerst ’s nachts een soort ‘serene rust’.

Met meneer Kuster (foto) maak ik altijd een praatje ’s nachts. Hij was vroeger buschauffeur en vertelt daar graag over. Maar hij hoort ook graag wat er verandert in de zorg en waarom. We praten over mijn gezin, de uitspraken van mijn kinderen of ik laat hem wat foto’s van ze zien. Zo vinden we aansluiting met elkaar, dat maakt de zorg persoonlijk.”

HBO

Volgend jaar begint Kim met de HBO-V opleiding en daar heeft ze ontzettend veel zin in! Kim: “Ik wil me graag verder ontwikkelen, ik heb het idee dat het tijd is om weer meer verdieping te zoeken in mijn vak. Om op te frissen wat ik al weet en om het ‘klinisch redeneren’ te verbreden. Het liefst word ik te zijner tijd casemanager. Je kunt dan een mooie bijdrage leveren om de thuissituatie zo goed mogelijk te laten aansluiten bij wonen in een verpleeghuis. Als je goed weet hoe complex een situatie thuis is, kun je zorgen dat iemand snel op de juiste plek komt bij Zinzia. Ik vind het belangrijk om samen met Zinzia te kijken hoe we de stap van thuis naar een verpleeghuis zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen voor degene die zorg nodig heeft. Ook het betrekken van de mantelzorger, vind ik belangrijk. Zinzia doet al veel om mantelzorgers te ondersteunen. Ik zou daar ook graag een rol in spelen. Gedurende mijn studie zal ik weer dagdiensten gaan draaien, daarom zoek ik een opvolger.

Ook ’s nachts werken?

“Na een nachtdienst slaap ik prima, dat is ook van belang. In die zin moet ’s nachts werken ook bij je passen. Ik geniet van het goede gesprek met de bewoners, de serene rust, en het fijne hechte team.

Overweeg jij ook om ’s nachts te gaan werken? Hou onze website in de gaten. Er zijn regelmatig vacatures!