Ga naar de inhoud
Geplaatst op 28 oktober 2019

Wellness-momentjes voor bewoners met dementie

Linda van de Weerd (37), is medewerker Welzijn bij Zinzia. Voorheen werkte ze als gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie bij een andere zorgorganisatie. Om fysieke redenen kon ze dat werk niet meer uitoefenen. Linda: “Nadat ik daarna twee jaar als receptioniste heb gewerkt, bleef de zorg trekken. Toen er een vacature medewerker Welzijn bleek te zijn bij Zinzia, hoefde ik daar niet lang over na te denken.“

“Ik werk nu een jaar bij Zinzia. Wat mij opvalt, is dat het hier niet uitmaakt welke functie je hebt. Iedereen helpt elkaar. Ik ben nauw betrokken bij het zorgteam. We doen veel in overleg. Door mijn zorgachtergrond help ik zonodig een handje mee, bijvoorbeeld met het uitdelen van de medicijnen. Het management komt regelmatig op de woningen kijken, ze drinken een kop koffie en vragen hoe het gaat. Dat vind ik heel prettig.”

Waaruit bestaat je werk?

“Ik werk in de woonkamer en ben er voor de mensen die er wonen, ik ben er vooral ook voor de ‘vergeten’ bewoners, mensen die nauwelijks bezoek krijgen. Daar heb ik dan extra aandacht voor. We doen dan samen een knikkerspel of Rummikub. Ik werk ook regelmatig ’s avonds, dan doen de mensen die later naar bed willen, ook gezellig mee. Deze week hebben we ’s avonds samen gesjoeld onder het genot van een hapje en drankje. We hebben er echt een gezellige avond van gemaakt.”

Sinds kort hebben we een mobiele ‘Snoezelkar’, met attributen om de zintuigen te prikkelen van bewoners met dementie. Mensen voelen zich daar prettig bij. Het licht en de muziek van de Snoezelkar gebruiken we ook tijdens nagelverzorging, nek- of handmassages. We maken er een echt ‘Wellness-momentje’ van. De combinatie van massage met het snoezelen heeft vooral meerwaarde als mensen door hun dementie angstig of onrustig zijn. Ik vind het heel mooi om te zien dat mensen zich dan helemaal ontspannen. Het geeft mij zelf veel rust dat ik nu de tijd en aandacht aan de bewoners kan besteden waar ik als verzorgende destijds niet aan toe kwam.”

Maar Linda doet meer. “Drie of vier keer in de week maken we echt een feestje van de maaltijd. We bakken samen pannenkoek, maken een broodje hamburger of griesmeelpap met een lekker sausje. Bewoners eten beter als je er wat extra aandacht aan besteedt. We gebruiken groenten en fruit uit ons eigen tuintje. We verzorgen samen de aardbeien, tomaten en kruiden maar we hebben ook een bloemen tuintje. Met de bloemen fleuren we dan weer onze huiskamers op.”

Welzijn geeft rust…

Waar veel organisaties bezuinigen op het welzijn van de bewoners, gaf onze bestuurder, Hans Somer, aan dat hij ‘welzijn’ juist wil uitbreiden. Ook hij vindt het belangrijk om zoveel mogelijk rust te creëren in de woonkamers. Zeker ook in de nieuwbouw bij Zinzia.”

Nieuwbouw

“We leven allemaal heel erg naar de nieuwbouw toe. We kijken er nu vanuit de huidige woonkamers  op uit, bewoners zijn benieuwd naar hoe het gaat worden. Ik liet ze een vlog zien van de nieuwbouw, daar reageerden ze heel leuk op. Een eigen toilet en badkamer, vinden ze fijn. De buitenkant van het huidige gebouw zie je straks als achtergrond van het podium in de multifunctionele ruimte. Erg mooi te zien hoe op die manier de combinatie van oud en nieuw aandacht krijgt.”

Er is meer mogelijk dan je denkt…

“Wat ik vooral heb geleerd van de overstap naar een andere functie in de zorg is dat het niet hoeft te stoppen als je het werk fysiek niet meer kunt doen. Er zijn meer functies binnen de zorg waar je een belangrijke bijdrage kunt leveren. In mijn situatie ging het om welzijn maar het kan ook een functie zijn op het klantbureau, bij het Warm welkom of… Met mijn huidige werk kan ik zorg en welzijn heel mooi combineren en daar ben ik blij mee.“