Ga naar de inhoud

Gerontopsychiatrie

Wat is gerontopsychiatrie?

Gerontopsychiatrie is specialistische zorg gericht op ouderen met psychiatrische problemen, die door veroudering steeds meer te maken krijgen met lichamelijke en (psycho)sociale problemen, zoals depressies, angststoornissen en gedragsproblemen. Zinzia biedt een leven met kleur aan kwetsbare ouderen met een gerontopsychiatrische zorgvraag.

Wat is gerontopsychiatrische problematiek?

Gerontopsychiatrische problematiek verwijst naar psychiatrische stoornissen en problemen die specifiek voorkomen bij ouderen. Deze stoornissen en problemen kunnen zowel neurologische (hersen gerelateerde) als psychologische oorzaken hebben en ontstaan vaak als gevolg van veroudering. Om die reden wordt gerontopsychiatrie ook wel ouderenpsychiatrie genoemd. Gerontopsychiatrische problematiek komt echter niet alleen voor bij ouderen, maar soms ook bij jongere volwassenen.

Wat zijn kenmerken van gerontopsychiatrische problematiek?

Voorbeelden van gerontopsychiatrische problematiek zijn onder andere dementie, depressie, angststoornissen, bipolaire stoornis, schizofrenie en slaapstoornissen. Gerontopsychiatrische problematiek wordt vaak verward met psychiatrische ouderenzorg, maar deze zorgvormen verschillen. Het gaat allebei om zorg voor ouderen met een door ouderdom gerelateerde psychische kant, maar psychiatrische zorg wordt veelal aan huis gegeven. Met gerontopsychiatrie hebben ouderen 24 uur per dag, zeven dagen in de week, begeleiding nodig.

In de verpleeghuizen van Zinzia staat 24 uur per dag een toegewijd team van professionals klaar om mensen met gerontopsychatrische aandoeningen de zorg te bieden die zij nodig hebben. Op onze afdelingen staan onder meer verzorgenden, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten om kwetsbare ouderen te ondersteunen met (specialistische) zorg. Dit doen we samen met het netwerk van de bewoner en onze vrijwilligers, informele ondersteuning noemen we dat.

Wonen met gerontopsychiatrische zorg

In de ouderenzorg is gerontopsychiatrie gericht op mensen bij wie langdurige psychische stoornissen samengaan met aanzienlijke beperkingen in het functioneren. Zinzia biedt een rustige, beschermde woonomgeving, passende zorg en behandeling. Wilt u meer weten over gerontopsychiatrische zorg van Zinzia? Neem dan contact met ons op.

Meer weten

Kunnen we iets anders voor u betekenen?

Bij Zinzia staat uw welzijn centraal. We streven naar een positieve ervaring tijdens uw verblijf bij ons. Mocht u ergens tegenaan lopen of vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Kunnen we iets anders voor u betekenen?

Download meer informatie

Bekijk onze selectie informatieve documenten, die waardevolle inzichten en ondersteuning kunnen bieden bij gerontopsychiatrische zorg.

Een warm welkom bij Zinzia

Wij nemen de ruimte om aan te sluiten bij wat mensen willen en vragen. Waarbij we uitgaan van de eigenheid van mensen. Want iedereen heeft weer zijn eigen gewoontes, bijzonderheden, behoeften en dromen.