Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV)

Foto: Rianne met een van de bewoners bij de voilière

We gaan op bezoek bij Rumah Kita en praten met Rianne Vaarkamp (28). Rianne is Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV) bij verpleeghuis Rumah Kita, tevens dé vacature van de maand bij Zinzia. Naast Rumah Kita, hebben ook onze andere drie verpleeghuizen regelmatig vacatures voor deze functie. We geven je graag meer beeld bij de functie van EVV-er. Daarom tref je hieronder het ervaringsverhaal van Rianne aan.

Andere culturen leren kennen

Rianne werkt bijna tien jaar bij Rumah Kita. Een van de vier verpleeghuizen van Zinzia Zorggroep. Het verpleeghuis is speciaal opgezet voor Indische en Molukse ouderen. Aanvankelijk wilde Rianne met jongeren werken maar omdat ze niet direct een stageplek kon vinden, kwam ze terecht bij Rumah Kita. Het leek haar wel leuk om een andere cultuur te leren kennen dus koos ze toch maar voor de ouderenzorg. “Ik vond het eerst maar niets” zegt ze daarover. “Maar het duurde niet lang voordat ik besefte dat ik toch heel graag met ouderen werk. Vooral met ouderen met dementie (PG).” Rianne deed de Mbo-4 opleiding Medewerker maatschappelijke zorg. Drie jaar geleden heeft ze geprobeerd de Hbo-V te doen. Dat bleek wat te veel gevraagd naast haar werk. Nu denkt ze erover na om Mbo-4 Verpleegkunde te doen. “Die interne doorontwikkeling is bij Zinzia goed bespreekbaar. Als je een goede motivatie hebt, is er veel mogelijk.”

Reuring in de huiskamer

We zitten in de huiskamer van de woning waar Rianne werkt. Bij ons aan tafel zit een honderdjarige bewoonster te genieten van een drankje en een klein schaaltje chips. Rianne maakt tijdens het interview steeds een klein praatje met haar. Ze zegt: “Fijn dat het weer goed met u gaat. Vanmorgen moest de dokter u nog bezoeken.” Gelukkig bleek de dokter tevreden en dat is nu ook te zien aan de bewoonster. Ze geniet zienderogen van de chips. De praatjes met bewoners blijken typerend voor ons gesprek.

Rianne groet iedereen die in de huiskamer komt. Helpt tussentijds de stagiair op weg. Haalt even iemand van het toilet en maakt zo hier en daar een grapje met de bewoners. Niet zomaar een praatje of grapje. Ze praat Maleis! Daarover zegt ze: “Het is niet nodig om hier Maleis te praten, maar vaak komen dezelfde vragen of opmerkingen terug. Na zoveel jaren kun je daar dan gemakkelijk in het Maleis op reageren.”

Wat is er kenmerkend aan de functie van EVV-er?

“Als EVV-er ben je verantwoordelijk voor zes á zeven bewoners op een woning. Mijn collega’s en ik kennen de bewoners heel erg goed. Ik signaleer, bel zo nodig de arts, overleg met de fysiotherapeut en psycholoog, ik leid het Multi Disciplinair Overleg. Samen met mijn collega’s regel ik het allemaal zo goed mogelijk voor de bewoner. Bij mensen met dementie zie je veel gedragingen, onrust en soms ook agressie. Ik overleg met de verschillende professionals hoe het met de bewoner gaat, welke behoeften er zijn en hoe we kunnen ondersteunen of om kunnen gaan met bepaald gedrag. De verschillende contacten maken mijn werk erg interessant en leuk.

“Het mooie aan mijn werk is dat je de hele dag betrokken bent bij de bewoner. Je geeft bewoners zorg maar ook het ontbijt, de lunch en het avondeten. Je doet samen activiteiten. Vanuit de Indische en Molukse cultuur is sfeer, warmte en nabijheid heel belangrijk.

Wat is er in de afgelopen tien jaar veranderd in de zorg?

Rianne: “Je ziet een verschuiving in het werk in de zorg. Tien jaar geleden boden we voornamelijk zorg. Maar nu is welzijn steeds belangrijker. Voorheen dachten we in problemen. Iemand had een wond en dat was het probleem. Nu kijken we veel meer naar de behoefte van de bewoner.” Rianne geeft meteen een aantal voorbeelden:

Activiteiten worden voor een deel door een activiteitenbegeleider georganiseerd en vrijwilligers doen ook veel. Kleinschalige activiteiten doen we zelf. Dat varieert van het voorlezen van bewonersblad Soeara Kita tot een praatje maken, nagels lakken of we nemen de bewoners mee naar buiten in onze prachtige tuin. Ik zet dan een muziekje op de iPad en haal een glas heerlijke Tjendol.” Rianne vraagt aan de honderdjarige bewoonster of ze het recept van Tjendol kent. “Natuurlijk, ze noemt direct de ingrediënten van kokos, suiker en meer.” We zien dat Rianne de bewoners continu betrekt bij ons gesprek. Zo geeft ze hen steeds weer even aandacht. Ze kent ook de familie en achtergrond van de bewoners. Ze noemt hun namen en je ziet dan direct de herkenning bij de bewoners.”

Wat is er bijzonder aan Rumah Kita?

“Bij Rumah Kita is er een centrale keuken maar ook in de huiskamer bevindt zich een keuken. Daar komen familieleden koken en er is een kookvrijwilliger. Bewoners helpen dan wat mee met het koken of bakken van Pisang Goreng of Loempia’s. Lukt het niet om mee te helpen dan praten we erover en vragen we waar de smaken vandaan komen en hoe zij het eten vroeger bereidden. We hebben nu drie vrouwen en drie mannen op de groep. De vrouwen zijn wat verder in hun dementie. De mannen weten nog wat meer. De groepsdynamiek die dan ontstaat is leuk. Mannen helpen wat met het eten en praten ook met de vrouwen. Dat is het leuke aan deze woonvorm waar mensen in een kleine groep samenwonen. Het bijzondere voor de bewoners bij Rumah Kita is dat ze veel vrijheid hebben. Er is veel ruimte en ze mogen overal in het gebouw rondlopen. Ook bijvoorbeeld naar de Toko. We werken zo nodig met een sensor bij de bewoners voor wie het niet veilig is om zelfstandig naar buiten te gaan. Rumah Kita heeft een prachtige inpandige binnentuin, waar iedereen vrij van kan genieten.”

Wat opvalt is dat Rianne een enorm afwisselende baan heeft. Ze praat er vol passie over en in alle rust schakelt ze van het interview, naar de bewoners en naar collega’s. Ze houdt alles in de gaten zonder dat je het door hebt. We bedanken haar voor het prettige en open gesprek.

Ook EVV-er worden?

Lijkt het jou ook leuk om als EVV-er te werken bij Rumah Kita? Bekijk hier de vacature en reageer direct: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV) – Zinzia Zorggroep (werkenbijzinzia.nl)