“En heeft iedereen er nog zin in na deze oefenronde?”, vraagt teamcaptain Jacob van Velsen aan de teamleden van team 211 Climax Ede. Ze moeten lachen. “Natuurlijk!”, klinkt er volmondig. Het team heeft er een oefenronde op zitten van ongeveer 60 kilometer. Een mooie test voor straks, voor het Pinksterweekend als de Roparun plaats vindt.

Het team begon en eindigde deze oefenronde bij hospice De Zijdevlinder. De Zijdevlinder is vorig jaar oktober geopend. “Het is mooi dat we hier kunnen starten en eindigen, het lokale doel waar we ook straks voor lopen”, vertelt Jacob. Miriam Schats, clustermanager van de hospices van Zinzia Zorggroep: “We zijn heel erg dankbaar dat jullie de hospice als doel hebben gekozen. Met het opgebrachte geld kunnen we mooie doelen realiseren. Zo kunnen onze gasten nu al met bed en al naar buiten alleen is er nog geen overkapping. Die komt er dankzij jullie. En er komen luxe sta-opstoelen en massagestoelen. Veel gasten die in  een hospice verblijven hebben veel pijn. Met deze stoelen kunnen we de pijn enigszins draaglijker maken. Daar lopen jullie voor! We zijn jullie heel erg dankbaar.”

De Roparun
De Roparun is een estafetteloop met startlocaties in Parijs, Bremen, Almelo en een gezamenlijke finish in Rotterdam. De loop vindt in het Pinksterweekend plaats. In 48 uur tijd wordt er 540 kilometer afgelegd door een Roparunteam. Een team bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen, oftewel meer dan anderhalve marathon. Daarnaast bestaat het team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding zoals chauffeurs, verzorgers, cateraars etc. Teams mogen zelf bepalen hoe ze de afstand verdelen onder de hardlopers. Bij het team van Grada (verzorgende bij Oranje Nassau’s Oord) en Jacob van Velsen lopen de hardlopers elke keer een kilometer en worden dan afgewisseld door een andere hardloper uit het team. De fietsers begeleiden de hardloper aan de voor- en achterkant.

Goede oefening
Grada is één van de fietsers. Ze is tevreden over de oefenronde. “Het was een mooie route, af en toe wel een beetje koud. We hebben ook nog een stuk geoefend met run-bike-run. Op stukken waar het busje niet kan stoppen en er dus niet gewisseld kan worden tussen de hardlopers, wisselen de fietser en de hardloper met elkaar. Dat is goed gegaan. Volgens mij zijn we na vandaag goed op elkaar afgestemd. Nu is het belangrijk dat iedereen zijn eigen trainingsschema aanhoudt en zijn conditie op peil houdt.”

Lopers Tijmen en Richard van team 211 Climax Ede zijn ook positief over deze oefening. “Het is heel goed gegaan. Je loopt wel wat harder dan normaal. Ik heb er zin in! Ik zie deelname aan de Roparun vooral als een mooie uitdaging”, vertelt Tijmen. Richard herkent zich in de uitdaging. Daarnaast heeft deelname voor hem ook een persoonlijk tintje. “Helaas speelt de ziekte kanker ook in mijn familie. Mijn beide dochters zijn ziek. Eén dochter is geopereerd aan baarmoederhalskanker, dit lijkt goed te gaan. Mijn andere dochter is ongeneeslijk ziek, ze heeft een hersentumor. Heel moeilijk. Ik ben er veel mee bezig, en door de situatie loop ik gevoelsmatig anders. De route loopt langs verschillende kankergerelateerde centra, je blijft hierdoor dus herinnerd waarvoor je loopt.”

De route van de Roparun loopt ook langs hospice De Zijdevlinder, waarschijnlijk komen de teams er in de nacht van zondag 28 op maandag 29 mei langs.  

Sponsoren
Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Het team van Grada en Jacob heeft verschillende acties op de planning staan. Via de teampagina op de website van de Roparun is het team als geheel en alle individuele deelnemers ook te sponsoren.