Op het Landgoed van Verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord, één van de locaties van Zinzia Zorggroep, ligt de voormalige moestuin van Koning Willem III. Deze moestuin wordt omsloten door een prachtige robuuste en authentieke muur. De historische tuinmuur is in de loop van de jaren in verval geraakt en afgebrokkeld. Sinds 2015 is door een groep vrijwilligers en met medewerking van diverse organisaties, hard gewerkt met als gevolg dat de restauratie van de tuinmuur in 2019 volledig kon worden voltooid. Op 9 oktober werd de muur feestelijk geopend.

Feestelijke opening

Op woensdag 9 oktober 2019 om 10.30 werd de historische Tuinmuur officieel ‘geopend’. Nadat Hans Somer, bestuurder van Zinzia de aftrap gaf met natuurlijk een bedankje voor de vrijwilligers en alle andere aanwezigen die een bijdrage hebben geleverd, gaf hij het woord aan Esther Kuiler, de beheerder van De Ommuurde Tuin. Zij vertelde over haar wens om de in verval geraakte muur te restaureren en hoe blij zij is met het resultaat. Daarna kreeg Burgemeester Van Rumund van de gemeente Wageningen het woord: “Ik heb grote waardering voor de sociale, groene en zorgzame gemeenschap op het Landgoed Oranje Nassau’s Oord en enorme bewondering voor de metselaars.”

Voor de opening was een aantal betrokkenen uitgenodigd waaronder uiteraard de vrijwilligers en de relaties die het project hebben gesteund. Gemeente Wageningen, Gemeente Renkum, TAK architecten, Hooijer Renkum BV, Bouwbedrijf A. Methorst, ReVaBo Oosterbeek, het Prins Bernard Cultuurfonds en de Ommuurde Tuin, hebben een bijzondere bijdrage geleverd.

Restauratie

De historische tuinmuur op landgoed Oranje Nassau’s Oord is oorspronkelijk gebouwd in 1882. De Tuinmuur is 100 meter lang, 3 meter hoog en bevat 18.000 stenen. De muur werd in 2015 ontmanteld door de stenen stuk voor stuk af te nemen en ze schoon te bikken. Een vrijwilligster vertelde tijdens de opening “We hebben elke steen aan zes kanten afgebikt, daarna werden de ‘schone’ stenen weer netjes opgestapeld”. Dat geeft aan hoeveel werk het is geweest om de muur te restaureren.

De Ommuurde Tuin

Achter de muur kijkt men uit over de moestuin en het Renkums Beekdal. In de historische moestuin “de Ommuurde Tuin” worden tegenwoordig biologische groenten verbouwd. Men kan een deel van de oogst kopen of een kop koffie drinken met uitzicht op de authentieke muur en landgoed Oranje Nassau’s Oord.

Nieuw ‘Tuinbord’

Onder het genot van een kop koffie met gebak van producten uit de Ommuurde Tuin, hebben we in een gezellige sfeer terug gekeken op de totstandkoming van de gerestaureerde historische tuinmuur. Vervolgens hebben we het nieuwe informatiebord bij de muur bekeken en door de biologische tuin gewandeld. De feestelijke bijeenkomst is afgesloten met een drankje.

KLIK HIER voor het bericht met video van Omroep Gelderland.

 

ACHTERGRONDINFO:

Sinds 1999 is de Ommuurde Tuin een lekker lusthof en productief biologisch tuinbouwbedrijf. De grote passie ligt bij (di)vers en smaakvol eten. Medewerkers van de Ommuurde Tuin proberen ieder jaar weer andere oude en nieuwe soorten uit en telen ruim 100 verschillende groenten en kruiden, historische, moderne en wilde soorten. www.ommuurdetuin.nl

Op het Landgoed Oranje Nassau’s Oord stapt men terug in de tijd. In de middeleeuwen stond in het Renkums Beekdal kasteel Grunsfoort, een belangrijk kasteel van het hertogdom Gelre. Dit kasteel werd in de 18e eeuw afgebroken. Ten westen van het Beekdal verrees een eeuw later het paleis, dit kwam later in bezit van koning Willem III. Hij schonk het paleis en het bijbehorende landgoed aan zijn vrouw, Emma. In 1899 liet zij naast het paleis een veel groter sanatorium bouwen: het huidige verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord.

Het koninklijk paleis raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en is daarom afgebroken. Maar de geschiedenis heeft haar sporen nagelaten in de vele andere bezienswaardigheden die het landgoed telt, zoals de eeuwenoude grafheuvels en de ommuurde moestuin van Willem III. Met zijn verstilde natuur is landgoed Oranje Nassau’s Oord een plek van rust en bezinning.