“Als het maar niet misgaat…” Een leerling van groep 8 van basisschool De Mariënborn uit Oosterbeek staat op het podium van Brasserie Emma van Oranje Nassau’s Oord. Zojuist is het wereldberoemde stijlicoon Silly Stylish in de Q-cell gestapt; een soort van walk-in-closet waar je instapt en weer gestyled uitkomt. Maar het duurt te lang… het dreigt mis te gaan. De leerling, die één van de fans van Silly Stylish speelt, spreekt haar zorgen overdreven uit. “Nee…”, een bewoner in de zaal beantwoordt de zorgen van de leerlingen. Hij geniet duidelijk van het optreden.

Traditiegetrouw treden veel groep 8 leerlingen in de laatste weken van het schooljaar op voor familie en vrienden. Ze hebben een film gemaakt of zoals groep 8 van De Mariënborn een musical in gestudeerd. De musical heet Dresscode. “De musical gaat over hoe je eruit ziet én of dat wat uitmaakt. Het allerbelangrijkste is dat je jezelf bent, dat is de boodschap van deze musical. De leerlingen hebben er zin in, ze hebben wel wat trillende handjes en ik zie wat zenuwachtige gezichten maar ze kunnen het!”, hiermee gaf de meester van groep 8 het startschot voor de generale repetitie. Het publiek van deze generale repetitie zijn de bewoners van Oranje Nassau’s Oord. Vanavond zijn ouders en familieleden van de leerlingen aan de beurt.

Feest
DJ Didier maakt er een feestje van, met echte discolampen en stevige beats. Silly Stylish organiseert een exclusief feest voor haar trouwste fans. De geselecteerde fans gaan er heen in twee gestylede groepen; de Yo-Yo’s (die van hip hop houden) en de Gala’s (die in het net zijn gekleed). De leerlingen dansen er hevig op los. De muziek is stevig. Dit valt ook in de zaal niet te missen; de ene bewoner kan bijna niet stil blijven zitten, voor de andere bewoner is de muziek niet helemaal haar stijl en is het misschien wat te hard. Ondertussen wordt er op het podium iets neer gezet. “Wat is het? Is het een podium, een tafel?”, vraagt een bewoner zich af.

Het blijkt een onderdeel te zijn van de Q-cell waar Silly Stylish in opgesloten zit. Uit de computerstem blijkt dat de zuurstof bijna op is. “Wat kunnen we doen?” vraagt een leerling op het podium zich af? Het antwoord is oorverdovend: zeven leerlingen gillen zo hard als ze kunnen. Bewoners schrikken zich rot, houden hun handen op de oren.

Kraak de code
Gillen blijkt niet de oplossing te zijn om Silly Stylish te bevrijden. Wat dan wel? De code kraken. Iedereen blijkt een stukje van de code te bezitten. Gelukkig, Silly Stylish wordt bevrijd. “Wees wie je bent, kies je eigen dresscode en werk samen.” Het is de afsluitende boodschap van Silly Stylish.

Eind goed al goed. De musical wordt feestelijk afgesloten met een afscheidslied. Alle leerlingen op een rij in de meest gekleurde outfits. De armen om elkaar heen en hossen en springen maar. “We zijn zo aan elkaar gewend geraakt, hebben zoveel met elkaar meegemaakt…”, zingen ze.

Aan het einde lopen de leerlingen de zaal in voor de nodige praatjes en her en der zelfs een handtekening. Wat een feest was dit. Voor de leerlingen maar ook zeker voor de bewoners!