Meedoen aan de Roparun is voor Grada (verzorgende bij Oranje Nassau’s Oord) en Jacob van Velsen lopen met een lach en een traan. “De run komt langs verschillende organisaties gerelateerd aan de ziekte kanker, dat herinnert mij weer aan de tijd dat mijn vader zelf door deze ziekte in een hospice lag. Maar meedoen aan de run is ook echt een feestje hoor!”, vertelt Jacob. Het stel doet dit jaar samen met hun team mee aan de Roparun ten behoeve van de hospice De Zijdevlinder.

Roparun
De Roparun is een estafetteloop met startlocaties in Parijs, Bremen, Almelo en een gezamenlijke finish in Rotterdam. De loop vindt in het Pinksterweekend plaats. In 48 uur tijd wordt er 540 kilometer afgelegd door een Roparunteam. Een team bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon. Daarnaast bestaat het team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding zoals chauffeurs, verzorgers, cateraars etc. “We zoeken nog een cateraar, een fietser en een masseur”, vertelt Grada.

Voor Grada en Jacob is het niet de eerste keer dat ze deelnemen aan de estafetteloop. “Ik loop voor de 17de keer mee. De eerste keren was het echt meer een sportieve uitdaging, we zijn zelfs twee keer geëindigd bij de top 3 teams. Nu is het wedstrijdelement eraf gehaald. Het gaat nu veel meer om het meedoen, om het teamgevoel, om samen dit doel te halen. En daarbij heeft het overlijden van mijn ouders wel iets toegevoegd”, vertelt Jacob. Grada vult aan: “Ik doe dit jaar voor de derde keer mee. Ik heb één keer meegedaan als hardloper maar dat trek ik fysiek niet meer. Ik fiets dus mee. Dat is ook heel leuk want dan maak je alle doorkomsten mee.” Teams mogen zelf bepalen hoe ze de afstand verdelen onder de hardlopers. Bij het team van Grada en Jacob lopen de hardlopers elke keer een kilometer en worden dan afgewisseld door een andere hardloper uit het team. De fietsers begeleiden de hardloper aan de voor- en achterkant. “Er zijn best veel plaatsen die er echt een feestje van maken als de Roparun langskomt, dat maak je als fietser dus echt goed mee.” Deze editie komt ook langs hospice De Zijdevlinder.

De Zijdevlinder
Elk team loopt voor zorg voor mensen met kanker, het algemene doel van de Roparun. De afgelopen edities is er al meer dan 90 miljoen euro opgehaald. Een team loopt indirect ook voor een lokaal doel. Het team van Grada en Jacob heeft gekozen voor de hospice De Zijdevlinder. Deze hospice is vorig jaar oktober geopend. Een hospice is er voor mensen in hun laatste levensfase die specifieke zorg nodig hebben die in hun eigen omgeving niet beschikbaar is. De Zijdevlinder ligt in Wageningen, bij de locatie Rumah Kita van Zinzia. “Ik vind het mooi dat ik met de Roparun op een andere manier bezig kan zijn met mijn werk”, vertelt Grada.

Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Het team van Grada en Jacob heeft verschillende acties op de planning staan. “Er komt een wijnproeverij, een flessenactie en nog veel meer. Maar houd vooral onze facebookpagina in de gaten, hier komen alle acties op te staan,” zegt Grada. En via de teampagina op de website van de Roparun is het team als geheel en alle individuele deelnemers ook te sponsoren.